Izlet učenika drugih i trećih razreda Gimnazije Dubrovnik

Zagreb, Graz, Šibenik, Zadar, Nin, Plitvice, Rijeka, Ljubljana, Postojna i Višnjan


Zagreb, Graz, Šibenik, Zadar, Nin, Plitvice, Rijeka, Ljubljana, Postojna i Višnjan

Učenici drugih i trećih razreda Gimnazije Dubrovnik boravili su od 16. do 18. ožujka na izletu u Zgrebu, Grazu, Šibeniku, Zadru, Ninu, Plitvicama, Rijeci,  Ljubljani, Postojni i Višnjanu.  

ZAGREB I GRAZ
Prvi dan, nakon dolaska u Zagreb, učenici su bili smješteni u samom centru grada, a zatim su u Teatru EXIT uživali u predstavi SHAKEspeare na EXit. 
Dan iza posjetili su Graz, grad koji odiše renesansnom i baroknom arhitekturom. Ime mu dolazi od riječi „gradec“, što znači „mali dvorac na vrhu brda“, otkud je Graz i počeo svoju povijest. Smješten na rijeci Muri glavni je centar predivne Štajerske. Učenici su posjetili i zgradu Opere, centar Graza, katedralu (Domkirche)  i Mauzolej cara Ferdinanda II. 
Sljedeći, ujedno i posljednji dan, pogledali su i multimedijalnu izložbu u čast Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih vizionara, pod nazivom NIKOLA TESLA – MIND FROM THE FUTURE. Izložba je postavljena u Umjetničkom paviljonu u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika.
ŠIBENIK, ZADAR I NIN
Učenici koji su posjetili Šibenik, Zadar i Nin uz pratnju vodiča vidjeli su čuvenu katedrala sv. Jakova u Šibeniku, najznačajnije  graditeljsko ostvarenje 15. i 16. st. na tlu Hrvatske. Zbog svojih iznimnih vrijednosti katedrala je 2000. uvrštena na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa. Putovanje koje se nastavilo posjetom Zadra uključilo je razgled Arheološkog muzeja koji je neraskidivo vezan uz Sv. Donat. Od godine 1880. u njemu su se petnaestak godina izvodili zaštitni i restauratorski radovi i ta se godina drži datumom osnutka Arheološkoga muzeja. Crkva sv. Donata najvrjedniji je spomenik predromaničkog graditeljstva ranog srednjeg vijeka (9. stoljeće) u Hrvatskoj i simbol grada Zadra, a zbog osebujnog oblika jedna od najznačajnijih takve vrste u Europi. Učenici su posjetili i zadarsku katedralu sv. Stošije  čiji počeci gradnje sežu u daleku povijest, još u 4. ili 5. stoljeće i Morske orgulje, zanimljiv i originalan spoj arhitekture i glazbe. Za razliku od običnih orgulja njihov zvuk nastaje utjecajem valova, odnosno plime i oseke. 
Posjetom Ninu učenici su imali priliku posjetiti Muzej ninskih starina. Današnji postav, izložen u sedam zasebnih prostorija, obuhvaća sva bitna povijesna razdoblja vezana uz razvoj Nina koja su popraćena brojnom arheološkom građom, tematskim i predmetnim legendama, rekonstrukcijama, maketama i fotografijama.

PLITVICE, RIJEKA, LJUBLJANA, POSTOJNA i VIŠNJAN
Učenici koji su na izlet otišli sa sloganom: „Željeli smo nešto drugačije, gdje dosad nitko od nas nije bio“, tu odluku nisu požalili. Posjetili su Plitvice, Rijeku, Ljubljanu, Postojnu i Višnjan. Pročitajte u nastavku njihovu malu reportažu.
„Naša mala ekspedicija započela je u petak 16. 3. na kišnom kolodvoru u Dubrovniku. Uz glazbu i druženje u autobusu prkosili smo kišnom vremenu te pozitivnom energijom privukli sunce koje nas je dočekalo na Plitvicama. Ugodno nas je iznenadio zimski ugođaj, staze prekrivene snijegom, prekrasna jezera i obilje vode koja se niz velike slapove rušila u jezera. Razgledavali smo okolinu, vozili se brodom po jezeru, upijali ljepotu majke prirode. Pozdravljali su nas jaglaci i visibabe i poželjeli nam sretan nastavak putovanja.
U Rijeku smo stigli u večernjim satima. Smješteni na najvišim katovima hotela uživali smo u pogledu na Rijeku, Korzo i brodogradilište. Nezaboravan je bio i morski pas kojeg smo po prvi put probali zahvaljujući odličnoj večeri u hotelu.
Sljedeći dan dočekala nas je Slovenija. U Ljubljani, u Hiži eksperimentov, zabavljali smo se provodeći razne znanstvene pokuse. Čak smo i ležali na čavlima! A Ljubljana? Prekrasan grad! Šetali smo, slikavali se, uživali... Otkrili smo kako i Slovenija poput nas ima ritual dugog ispijanja kave.
Postojnska jama je nešto što nas je posebno ostavilo bez riječi. Puna je iznenađenja. Stropovi ispunjeni stalaktitima variraju u visini pa smo nerijetko bili zabrinuti za svoje glave dok smo se vlakom vozili kroz uske i mračne tunele. Ali taj osjećaj, dok šetaš kroz ogromne prostore ispod zemlje, okružen savršenim skulpturama koje je stvorila priroda, stvarno je neprocjenjiv. I napokon smo uživo vidjeli čovječju ribicu, tu životinju o kojoj pričamo cijelo školovanje i o kojoj znamo sve... Stvarno postoji!
Dan je završio posjetom Prirodoslovnom muzeju u Rijeci, gdje su nam najviše ostale u sjećanju zbirke leptira i ostalih kukaca riječkog područja, te noćnom šetnjom Korzom.
Posljednje jutro imali smo priliku posjetiti zvjezdarnicu u Višnjanu te poslušati astronoma Korada Korlevića koji nam je, uz kratak opis svoga posla, pokušao objasniti kako smo mi na ovom svijetu da napravimo nešto, da ostavimo trag.
Popodne je bilo obilježeno posjetom trsatskom svetištu i i zadnjim selfijima s pogledom na Rijeku koji će ovaj izlet zauvijek urezati u naše pamćenje.“
Napisali: Ivan Mrnarević i Marin Lucianović, 3.f

 

 

28.03.2018. | 10:42 | objavio: tajništvo

Izlet učenika drugih i trećih razreda Gimnazije Dubrovnik

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda