DANI EUROPSKE BAŠTINE 2024.

BAŠTINA KOJA POVEZUJE - KULTURNE RUTE I MREŽE


BAŠTINA KOJA POVEZUJE - KULTURNE RUTE I MREŽE

Gimnazija Dubrovnik koja ove godine sudjeluje u manifestaciji Dani europske baštine 2024.: Baština koja povezuje - kulturne rute i mreže! koje organizira Ministarstvo kulture započela je sa svojim programom.

Kao prva manifestacija održana je edukativna šetnja o Vojnoviću.

Afirmacija djela i uvid u život klasika hrvatske moderne književnosti odvila se tijekom šetnje “Tragom miholjica” koja se održala u četvrtak 26. rujna na više lokaliteta u gradu pod vodstvom profesorica Anđele Džamarija i Ane Ban.

U skladu s dijelom godine i Vojnovićevom stalnom preokupacijom propašću dubrovačke vlastele, šetnja nosi naziv “Tragom miholjica”, jesenskog cvijeća koje u više Vojnovićevih djela simbolizira zalaz sklada i snage Dubrovačke Republike. Učenici su na više lokacija slušali, a potom uz pomoć aplikacije ActionBound odgovarali na pitanja koja se tiču važnih Vojnovićevih djela, od “Ekvinocija” na Posatu, osvrta na prvu dubrovačku izvedbu te drame u Bondinu kazalištu preko lirske dramske prigodnice “Gundulićev san” izvedene na svečanom otvaranju Gundulićeva spomenika na istoimeni trg 1893., sve do slavne izvedbe “Dubrovačke trilogije” u režiji Joška Juvančića o kojoj su učenici imali prigodu slušati na mjestu njezina izvođenja - u parku Umjetničke škole. Rodna kuća Iva Vojnovića bila je mjesto osvrta na Vojnovićav privatni život i korespondenciju. Šetnja je završena čitanjem soneta “Na Mihajlu” uz postavljanje prigodnog cvijeća u žutoj boji miholjica na književnikov grob.❤️

01.10.2024. | 14:09 | objavio: tajništvo

DANI EUROPSKE BAŠTINE 2024.

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda