VISOKO PRIZNANJE GIMNAZIJI DUBROVNIK

PROMICANJE ODRŽIVOG RAZVOJA KROZ OBRAZOVANJE - GREEN SCHOOL CONFERENCE, NYC


PROMICANJE ODRŽIVOG RAZVOJA KROZ OBRAZOVANJE - GREEN SCHOOL CONFERENCE, NYC

 

Ovaj tjedan na 8. Konferenciji Zelenih Škola (8 th Green School Conference) koja se u sklopu Godišnjeg klimatskog foruma (Climate Week) održala pod pokroviteljston UN-a na Sveučilištu Cornell, New York, Gimnaziji Dubrovnik kao školi koja promiće održivi razvoj kroz obrazovanje dodjeljene su tri nagrade:

  1. Međunarodna Nagrada za Zelenu Školu kao priznanje za uzor i vodstvo u pripremanju učenika za održivi razvoj kroz edukaciju i odgoj u području očuvanja okoliša.
  2. Međunarodna Nagrada Green Mentor kao priznanje ravnateljici Katarini Tolja za njezinu predanost u implementaciji zelenih projekata u školski Kurikul i izniman doprinos Zelenom obrazovanju za održivu budućnost.
  3. Nagrada Climate Steward učenici trećeg razreda Bruni Stojanović kao priznanje za izlaganje o projektima i sudjelovanje u istim, a koji uključuju poučavanje o održivosti.

Ova konferencija održana je u sklopu UNESCO-vog Greening Education Partnership o ozelenjavanju 50% svih škola do 2030 i na njoj su sudjelovale učenice Bruna Stojanović i Leona Čagalj, profesorica geografije Ivila Dender i ravnateljica Katarina Tolja. Ovaj važan događaj uključio je edukativne radionice, predavanja vodećih ljudi iz područja održivog razvoja, interaktivne panele na kojima se raspravljalo o trenutnim izazovima i rješenjima, učeničke prezentacije koje ističu inovativne projekte, izložbu s najnovijim održivim tehnologijama i inicijativama. Bila je to velika prilika za umrežavanje s kolegama i liderima u političkim dijalozima za oblikovanje budućnosti zelenog obrazovanja.

Ovo iznimno priznanje Gimnaziji Dubrovnik za trud i provođenje inovativnih praksi u poticanju održive budućnosti kroz obrazovanje jedno je veliko iznenađenje, ali i potvrda truda i kvalitetnog rada nastavnika i učenika kao i kvalitete cijele Škole. Ravnateljica Katarina Tolja i učenice 3. razreda Leona Čagalj i Bruna Stojanović opisale su brojne projekte i radove koje Gimnazija Dubrovnik provodi zadnjih šest godina i izazvale veliki interes i pljesak publike.

Konferencija je okupila ravnatelje škola i sveučilišta, učenike, kongresmene, članove gradskog vijeća, UN-a i UNESCO-a. U istom tjednu 79. zasjedanja Opće skupštine UN-a i Summita budućnosi ova konferencija za svoj glavnni cilj ima usmjeravanje obzovanja prema održivosti kako bi se odgovorilo na suvremene globalne izazove.

Odabirom Gimnazije Dubrovnik od strane organizatora za sudjelovanje na ovoj konferenciji i pružanjem prilike da se na jednom ovako važnom događaju posluša što jedna škola iz Hrvatske ima za ponuditi po pitanju promicanja održivosti kroz obrazovanje ostvareni su visoki ciljevi naše misije o postizanju izvrsnosti Škole i svih njenih dionika, učenika, nastavnika i ravnateljice kao i ostalih ustanova koje su u suradnji s nama uvelike doprinjele visokoj kavaliteti naših projekata, a o kojima je na ovoj konferenciji imao prilike čuti sam svjetski vrh iz ovog područja. Nismo možda još svjesni što naše sudjelovanje na 8. Konferenciji Zelenih Škola znači kako za našu Školu tako i za Dubrovnik i Republiku Hrvatsku. Aplauzi i brojni kontakti koje smo nakon izlaganja razmijenili sigurno će biti osnova za podizanje kvalitete i daljnju suradnju u ovom području.

27.09.2024. | 22:44 | objavio: tajništvo

GREEN SCHOOL CONFERENCE

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda