DRŽIĆ IZ PERA RADIĆA

Peta obljetnica projekta Držić iz pera Radića u suradnji s OŠ braće Radić, Zagreb i Domom Marin Držić


Peta obljetnica projekta Držić iz pera Radića u suradnji s OŠ braće Radić, Zagreb i Domom Marin Držić

U sklopu projekta Držić iz pera Radića u suradnji s OŠ braće Radića, Zagreb, koji je ušao u svoju petu obljetnicu, ustanova u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držić i Gimnazija Dubrovnik prošli tjedan u samoj završnici projekta bili su domaćini učenicima šestih razreda ove škole koji su u Dubrovniku proveli vrijeme ispunjeno brojnim aktivnostima, radionicama, predavanjima i posjetama kulturih i povijesnih znamenitosti našega Grada. Dubrovnik je u simbiozi s odgojno obrazovnim ustanovama osnovne i srednje škole te ustanovama u kulturi i turističko ugostiteljskim subjektima još jednom pokazao kako se može biti Veliki domaćin. Vjerujemo da će se ovaj događaj trajno urezati u pamćenje dvaneastogodišnjaka koji su nas posjetili i njihovim voditeljima projekta profesoricama Ivani Bilić i Slavenki Hinić Tešović.

 

Od 5. do 7. lipnja 2024. u Dubrovniku je boravilo 13 učenika šestih razreda OŠ braće Radić koji sudjeluju u ovom projektu pod vodstvom prof. Ivane Bilić i u suradnji s Domom Marina Držića i Gimnazijom Dubrovnik. Dana 6. lipnja 2024. nakon aktivnosti u organizaciji Doma predstavili su u toj kulturnoj ustanovi svoju radijsku emisiju DarMar (Dar Marinu) autora Mateja Vučemilovića-Jurića i Gabrijala Ključevića i novinarke Ane Bilić. Sljedeći dan svoju školu i aktivnosti skupine predstavili su u pratnji prof. Ivane Bilić i prof. Slavenke Hinić Tešović gimnazijalcima. Uvodno im je ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja zaželjela dobrodošlicu i predstavila školu. Učenici iz Zagreba predstavili su uspješne rezultate svog bavljenja kulturnom baštinom dubrovačkog kraja, među ostalim audioknjigu i slikovnicu Novela od Stanca te aktivnosti koje provode poput penganja jaja i kolendavanja. Gimnazijalci su se predstavili simuliranom televizijskom emisijom o značaju Držićeva stvaralaštva, koju je izvelo šest učenica u ulogama povjesničarke književnosti, povjesničarke, gimnazijalke, ravnatelja Doma Marina Držića, novinarke u kulturi i voditeljice emisije, što je aktivnost koju su u veljači proveli u okviru nastave s prof. Anom Njirić Aleksić. U školskom vrtu učenici šestaši suradnički su s gimnazijalkama sažimali podatke iz zadanih materijala o otoku Lokrumu tehnikom činkvine i svoje su znanje provjerili putem kviza. Poslijepodne su tijekom izleta na Lokrumu posjetili dio prostora otoka o kojima su čitali. Kraj nastavne godine tako se u obje škole zaokružuje i razmjenom rezultata bavljenja mladih dubrovačkom baštinom.

Veliko hvala ustanovama Grada Dubrovnika Rezervat Lokrum i Muzej Domovinsakog rata, zatim Društvu prijatelja dubrovačke starine, Nautici d.o.o., hotelu Hilton Imeperial Dubrovnik, Platanus d.o.o. i Excelsi Nekretnine d.d. koji su otvorili vrata našim gostima.

10.06.2024. | 13:46 | objavio: tajništvo

DDRŽIĆ IZ PERA RADIĆA

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda