ISTRAŽI-DOKAŽI-OBJAVI

PROBLEMSKA RADIONICA KOJA VEĆ TREĆU GODINU ZA VRIJEME PROLJETNOG ODMORA OKUPLJA VELIKI BROJ GIMNAZIJALACA


PROBLEMSKA RADIONICA KOJA VEĆ TREĆU GODINU ZA VRIJEME PROLJETNOG ODMORA OKUPLJA VELIKI BROJ GIMNAZIJALACA

Prošlog tjedna u Gimnaziji Dubrovnik održana je višednevna problemska radionica Istraži-dokaži-objavi namijenjena darovitim i visokomotiviranim učenicima. Radionica se održava već treću godinu za vrijeme proljetnog odmora učenika, a ove godine dio je šireg projekta pod nazivom STEAM trpeza financiranog sredstvima Ministarstva obrazovanja u sklopu projekta prijavljenih na Javni poziv za sufinanciranje rada s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2023./2024. čiji je nositelj Gimnazija Dubrovnik, a suradnici su Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Sveučilište u Dubrovniku i Ronilački klub Dubrovnik. Već tri godine ova radionica okuplja veliki broj učenika kojima je izazov riješiti zadani problem. Koncipirana je na način da učenici samostalno, koristeći se raznim izvorima znanja, rješavaju problemsku situaciju iz stvarnog životnog okružja. Izazov pred koji su postavljeni nema jednoznačan odgovor već je na njima da nastoje naći najbolje moguće i argumentirano rješenje. Zadatci su zamišljeni na način da prvenstveno postižu ishode (propisane rezultate) vezane uz kurikulum nastavnih predmeta Fizike, Biologije i Hrvatskog jezika, a zatim i šire, ishode među-predmetnih kurikuluma. Nakon suđenja 2022., arhitektonskog projekta 2023. ove godine učenici su dobili zadatak osmisliti personalizirane jelovnike za pet različitih profila gostiju od kojih svaki zahtjeva specifičnu prehranu (npr. dijabetes, upala žuči i sl.) vodeći računa o odabiru namirnica i njihovih kombinacija za pojedino fiziološko stanje ali i o racionalnom korištenju energije pametnim odabirom materijala i vrsta posuđa, načina pripreme jela i izvora topline koristeći znanje iz biologije i fizike. Marketinški tim svake grupe učenika bio je zadužen za brendiranje zamišljenog restorana te stvaranje njegova vizualnog identitet – logotip, brošura i video-reklama..

Voditeljice radionice su profesorice fizike Mares Golubović, Katarina Papac i Andrea Sebastijan, profesorica biologije Maja Sambrailo Ivanković i profesorica hrvatskog jezika i filozofije Lucijana Pendo.

Na ovogodišnjoj radionici gostovala je i bivša učenica Gimnazije Dubrovnik Mirna Sentić, danas poznati nutricionist. Učenicima je prezentirala svoj profesionalni put i pružila smjernice za razumijevanje odnosa prehrane i zdravstvenog stanja pojedinca. Približila im je nutricionizam kao znanost i način razumijevanja prehrane, organiziranje i planiranje iste kroz funkcioniranje tijela i organa. Osim što im je ponudila smjernice koje će im pomoći u obavljanju zadatka, ponudila im je uvid u svoju struku, posao i obrazovanje i time pomogla u profesionalnom usmjeravanju.

Više o radionici pročitajte ovdje

09.04.2024. | 23:45 | objavio: tajništvo

ISTRAŽI- DOKAŽI-OBJAVI

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda