Terenska nastava Rastoke, Papuk i Lonjsko polje

PREDIVNA HRVATSKA


PREDIVNA HRVATSKA

Učenici 2.b, 2.d, 2.e i 2.f razreda od 9.6. do 12.6. bili su na terenskoj nastavi u sklopu nastave Geografije uz pratnju profesorica Ivile Dender i Katije Vierde te profesora Tonija Prusine.

Prvi dan posjetili su Rastoke, vodeničarsko naselje gdje se rijeka Slunjčica ulijeva u rijeku Koranu i tvori mnoštvo slapova. Najpoznatiji slapovi naselja su Buk, Hrvoje i Vilina kosa, a same Rastoke se često naziva i Male Plitvice. Mogli su vidjeti mlinove koji su se nekada koristili, a ono karakteristično za njih je što su ih stoljećima gradile obitelji koje su tu živjele. Obitelji su uspjele pronaći način da prvi put mlinove pokreće voda, a ne snaga ljudi ili životinja. Također, postoje i legende o tome kako su na tome području obitavale vile. Ostatak dana proveli su u Karlovcu, gdje su uz stručno vodstvo obišli grad na četiri rijeke koji vrvi zelenim površinama. Grad zvjezdasta oblika cijelu svoju povijest služio je kao vojno uporište. Muzej slatkovodne ribe – Aquatika jedini je muzej slatkovodne ribe u Hrvatskoj i njegovim obilaskom učenici i profesori uvjerili su se u bogatstvo hrvatskih rijeka, močvara i bara.

Sljedeći dan u Voćinu bili su u Geo-info centru, koji je suvremen i prilagođen svim uzrastima. U njemu su učenici imali priliku na interaktivan način upoznati razdoblja Zemljina razvoja, proučiti stijene, biljke itd. te tako nadopuniti svoja geografska znanja. Zatim su krenuli u obilazak PP Papuk, gdje su se uz stručno vodstvo prošetali Grofovom poučnom stazom Jankovac, gorskom dolinom koja je okružena šumom. Šetnja stazom značila je upoznavanje s ljepotama cijelog ovog područja koje obiluje jezerima, bukovim šumama, potokom. Vidjeli su i 35 metara dug slap Skakavac. Taj slap jedinstven je na ovom području, a svojom ljepotom očarava sve posjetitelje. Večer su proveli u Našicama, gdje su imali slobodno vrijeme za druženje i istraživanje grada.

Zadnji dan su unutar PP Lonjsko polje imali stručno predavanje o samome parku i o selu Čigoč. Ono je jedno od najpoznatijih europskih staništa roda, a sam park prirode je jedan najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Imali su priliku prošetati se selom i sami teleskopom pogledati rode u gnijezdu.

Cijela terenska nastava učenicima je ostala u jako lijepom sjećanju zbog prirodnih ljepota i samog napuštanja sredine u kojoj se inače nalazimo. Geo – info centar nas se jako dojmio jer smo gledali interaktivan film i mogli kroz virtualnu stvarnost vidjeti organizme kako žive kroz razdoblja razvoja našeg planeta, što ih je učinilo stvarnim i dalo nam dojam kao da se zaista nalazimo u tom vremenu i na tom mjestu. Slap Skakavac oduzeo nam je dah svojom veličinom i snagom, a boravak u prirodi nam je poslužio kao punjenje baterija za nove avanture i pobjede. Puni uspomena i novih znanja povratak u Dubrovnik uslijedio je u kasnim večernjim satima.

Frančeska Krečak 2.d

21.06.2022. | 09:16 | objavio: tajništvo

Terenska nastava Rastoke, Papuk i Lonjsko polje

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda