ŠTO SMO RADILI TIJEKOM PRAZNIKA

PROBLEMSKA RADIONICA ISTRAŽI-DOKAŽI-OBJAVI


PROBLEMSKA RADIONICA ISTRAŽI-DOKAŽI-OBJAVI

Uspješno završena problemska radionica ISTRAŽI-DOKAŽI_OBJAVI!

 

Tijekom proljetnih praznika (19.- 22. travnja) u našoj školi održana je prva problemska radionica Istraži-dokaži-objavi. Na radionici je sudjelovalo 26 učenika pod vodstvom nastavnica Maje Sambrailo, Mares Golubović, Andree Sebastijan i Lucijane Pendo.

ZAŠTO PROBLEMSKO UČENJE

Radionicu su osmislile voditeljice radionice kako bi učenicima omogućile iskustvo vođenog problemskog učenja koje prelazi okvire nastavnog programa. Riječ je o rješavanju 'problema' čije je rješenje višeznačno, a zahtijeva istraživanje, analiziranje i dokazivanje.

Zamisao je voditeljica da učenici primjene osnovne principe znanstvenog istraživanja i metodologije u svakodnevnoj/stvarnoj situaciji, brane i iznose svoje argumente i stavove te da povežu ishode nastavnih predmeta Biologije, Fizike i Hrvatskog jezika te međupredmetnih kurikula Učiti kako učiti, Osobni razvoj i Poduzetništvo.

TIJEK RADIONICE

Učenicima je prvi dan radionice predstavljena izmišljena građanska parnica Nevenka Citrus protiv Ivane Kostić u kojoj gđa Citrus tuži gđu Kostić jer je automobilom oštetila njezin štand s mandarinima. Učenici podijeljeni u skupine koje predstavljaju tužiteljstvo i obranu, dobili su dokazne materijale te su naredna dva dana proveli u istraživanju i pripremi slučaja koristeći se znanjima iz biologije i fizike, a i svakodnevnog života. Izdvojena je i posebna skupina učenika koji su dobili ulogu novinara koji su iz dana u dan pratili pripremu, i u konačnici suđenje (njihove članke, Instagram i video možete vidjeti na mrežnoj stranici čija se poveznica nalazi na kraju ovog članka).

Simulacija suđenja Ivani Kostić održana je zadnji dan radionice. Obje skupine učenika iznijele su čvrste dokaze i argumentirane stavove tako da je porota u sastavu nastavnika Đura Capora, Vlaha Zlošila, Mare Vlašić, Anđele Džamarije, Ane Pavlićević i Ane Matić stavljena pred težak zadatak. Ipak, optužena Ivana Kostić proglašena je krivom te joj je izrečena primjerena kazna.

Učenici su tijekom radionice pokazali visoku zainteresiranost za istraživački i kreativni rad, suradničko učenje, a na simulaciji suđenja pokazali su zavidne vještine javnog izlaganja, argumentiranja i pobijanja suparničke ekipe.

Osim toga, učenici, a i nastavnici tijekom radionice dobro su se zabavili, i zasigurno naučili nešto novo.

Pogledajte kako je bilo u priloženoj fotogaleriji, a za detaljnije vijesti posjetite mrežnu stranicu radionice i Instagram.

Mrežna stranica radionice: https://istrazidokaziobjavi.wordpress.com/

Instagram radionice: https://www.instagram.com/istrazidokaziobjavi/

YouTube kanal radionice: Problemska Radionica - YouTube

26.04.2022. | 12:47 | objavio: tajništvo

RADIONICA

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda