Gimnazija Dubrovnik na obilježavanju Dana državnosti Republike Hrvatske u Milanu

GIMNAZIJA DUBROVNIK predstavila se je istraživačkom radionicom #drzicevgrad, scenskim nastupom „Kratak dijalog između dva velika uma Marina Držića i Ruđera Boškovića“., te prijevodom knjige Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike, autora Stjepana Špoljarića na talijanski jezik.


GIMNAZIJA DUBROVNIK predstavila se je  istraživačkom  radionicom #drzicevgrad, scenskim nastupom  „Kratak dijalog između dva velika uma Marina Držića i Ruđera Boškovića“., te prijevodom knjige  Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike, autora Stjepana Špoljarića na talijanski jezik.

 

 

Središnja svečanost u Milanu povodom 25. obljetnice bilateralnih diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske republike te Dana državnosti Republike Hrvatske održana je u utorak navečer u milanskoj palači Seicentro.
 


Dubrovnik je bio u središtu bogatog cjelodnevnog kulturno-umjetničkog programa i to kroz prizmu života i stvaralaštva dvojice znamenitih Dubrovčana – znanstvenika i diplomata Ruđera Boškovića i komediografa Marina Držića, rođenih Dubrovčana koji su značajan dio svog rada ostvarili u Italiji, ali i kroz sudjelovanje brojnih dubrovačkih ustanova u kulturi i umjetnika, između ostalih Doma Marina Držića, Umjetničke galerije Dubrovnik, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Kazališta Marina Držića te Gimnazije Dubrovnik i Turističke zajednice Grada Dubrovnika. 

Nakon što je ispred crkve Santa Maria Podone u centru Milana u utorak ujutro svečano otkrivena spomen ploča Ruđeru J. Boškoviću, i to u godini kada obilježavamo 230. godišnjicu smrti ovog velikog astronoma, fizičara i diplomata, središnji dio svečanosti priređen je u milanskoj palači Seicentro, a pred brojnim uzvanicima i gostima iz obje države Republika Hrvatska i Grad Dubrovnik predstavljeni su u punom književnom, glazbenom, dramskom i likovnom izričaju.

U ime Grada Dubrovnika prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, dok je u ime Turističke zajednice Grada Dubrovnika pozdravni govor održala direktorica Romana Vlašić. Prisutne je pozdravila i generalna konzulica Republike Hrvatske u Milanu Iva Pavić. 

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić kazala je kako je ovo važan dan za gradnju prijateljskih odnosa i suradnje između dva grada i dvije susjedne zemlje. Uputila je zahvalu Generalnom konzulatu i Generalnoj konzulici Pavić na inicijativi te Gradu Milanu na pokroviteljstvu ove svečanosti. -„ Dubrovnik je kroz svoju dugu i bogatu povijest iznjedrio mnoge velikane, a osim u diplomaciji, trgovini i pomorstvu Dubrovačka republika dala je i slavne umjetnike, pjesnike, među njima najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića, ali i znanstvenike svjetskog glasa poput Ruđera Boškovića“, rekla je zamjenica Tepšić. Istaknula je da je Grad Dubrovnik ponosan što ima priliku prezentirati djelić svoje bogate kulture putem dubrovačkih umjetnika: glazbenika, slikara, glumaca koji su nastupili u Milanu.

„Predstavljajući Dubrovnik u Milanu, avangardnoj talijanskoj metropoli, želimo svjedočiti bogate kulturne odnose koje su tijekom stoljeća postojali između Hrvatske i Italije i koje se danas potvrđuju u europskoj dimenziji – čuvar ideja jedinstva, uzajamnog razumijevanja i trajnog prijateljstva među naša dva naroda. Zbog svega toga, čvrsto sam uvjerena da i danas među nama postoje nove mogućnosti uzajamne suradnje, posebno na ekonomskom, znanstvenom i kulturnom planu“, rekla je generalna konzulica Iva Pavić.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Gudački kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra, dok je u dramskom dijelu izveden prizor iz Držićeve komedije „Skup“ i scenski nastup učenika Gimnazije Dubrovnik naziva „Kratak dijalog između dva velika uma Marina Držića i Ruđera Boškovića“. U sklopu programa otvorena je izložba akademskog slikara Tonka Smokvine „Nemir“ te je upriličeno predstavljanje talijanske verzije knjige „Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke republike“ autora Stjepana Špoljarića. Knjiga je izdana u nakladništvu Ministarstva vansjkih i europskih poslova Republike Hrvatske - Diplomatske akademije, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Gimnazije Dubrovnik. 


Predstavljena je suradnja između Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, u kojoj se i  danas čuvaju tri vrijedna izdanja Držićevih djela, a koja se ogleda upravo u posudbi tih djela i njihovom izlaganju u Dubrovniku. Povodom 450. obljetnice njegove smrti, o najvećem hrvatskom komediografu, posudbi raritetnih izdanja i skorašnjem posjetu Dubrovniku govorili su ravnateljica milanske nacionalne knjižnice Maria Goffredo, ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić i odvjetnik Cristiano Pambianchi iz Milana, istinski prijatelj Dubrovnika i Hrvatske.

Gospodinu Pambianchiju odlikovanje Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u području kulture uručili su Renata Margaretić Urlić iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Nj. E.  Damir Grubiša, veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji.

U sklopu ceremonije obilježavanja 25. obljetnice uspostave hrvatsko–talijanskih diplomatskih odnosa te obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske posvećenog Gradu Dubrovniku u Milanu, Gradu Dubrovniku i ravnatelju Doma Marina Držića Nikši Matiću uručene su zahvalnice. Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić u ime Grada Dubrovnika primila je zahvalnicu za nesebični doprinos dok je ravnatelju Nikši Matiću zahvalnica uručena za dragocjeni  doprinos u koordiniranju  ustanova u kulturi Grada Dubrovnika prilikom programa obilježavanja. 

Uz opipljive i trajne znakove ovog događaja u Milanu -  spomen ploču posvećenu Ruđeru J. Boškoviću i knjigu diplomata Stjepana Špoljarića - izložbe Tonka Smokvine i ilustratorice Andreje Petrlik Huseinović ostat će otvorene do 3. srpnja te tako biti dostupne široj javnosti za razgledanje i upoznavanje s Hrvatskom, Dubrovnikom i našom kulturom. Učenici Gimnazije Dubrovnik sudjelovali su i predstavljanjem istraživačke radionice #drzicevgrad (dio projekta „Držić u očima učenika Dubrovačke gimnazije“), koja će kao izložba također biti otvorena do 3. srpnja 

Program u Milanu završio je turističkom i enogastronomskom prezentacijom Grada Dubrovnika – Grad za sva godišnja doba – u organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

18.07.2017. | 15:40 | objavio: admin

Milano obljetnica Ruđera Boškovića

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

gimnazija-dubrovnik@du.t-com.hr

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda