U ZAGREBU ODRŽANA II. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DAROVITIM UČENICIMA

UČENICI S POTEŠKOĆAMA I UČENICE U PODRUČJU PRIRODNIH I TEHNIČKIH ZNANOSTI-NEPREPOZNATA SKUPINA DAROVITIH


UČENICI S POTEŠKOĆAMA I UČENICE U PODRUČJU PRIRODNIH I TEHNIČKIH ZNANOSTI-NEPREPOZNATA SKUPINA DAROVITIH

 

II. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DAROVITIM UČENICIMA

Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics i hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak održali su u četvrtak međunarodnu konferenciju u povodu Dana darovitih učenika u Republici Hrvatskoj i poručili kako daroviti učenici trebaju imati jednaka prava tijekom školovanja i individualizirani pristup u nastavi.

Konferencija je pod odabranim nazivom 'Najbolje svjetske, europske i hrvatske prakse u radu s darovitom djecom i mladima' okupila učitelje, nastavnike, stručne suradnike, ravnatelje osnovnih i srednjih škola, predstavnike lokalnih i regionalnih centara izvrsnosti te ostale zainteresirane kojima je cilj promicati činjenicu da postoje daroviti učenici i da javnost treba senzibilizirati da im pruža potporu.

Konferencija se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koja je, najavila je njezina izaslanica Renata Urlić-Margaretić, jučer i primila predstavnike organizatora i sudionika i to nakon razgovora s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom koji je u službenom posjetu Hrvatskoj.

Uspješan rad konferenciji, zaželjeli su i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Sanja Putica koja je istaknula kako je konferencija važna prigoda da se progovori o darovitoj djeci koja su, ocijenila je, zanemarivana, ali i o složenosti nastavničkoga posla što traži da se nastavnicima i zakonski osiguraju bolji uvjeti rada.

U Hrvatskoj, po rezultatima provedenih testiranja ima od 7% do 10% darovite djece koju sustav ne prepoznaje. Darovita djeca su često neshvaćena. Djeca s teškoćama i djevojčice u području prirodnih i tehničkih znanosti su skupine darovitih koje također nisu prepoznate. Darovito dijete drugačije procesuira informacije i potreban je drugačiji pristup. Važno je da takva djeca dobiju podršku okoline. Osim obitelji, dominantno okružje u kojem žive u doba djetinjstva i adolescencije su odgojno obrazovne ustanove. Darovita djeca zaslužuju posebnu brigu i sustavnu podršku kako bi usavršavali svoje potencijale, usmjerili svoj interes, razvijali vještine i pozitivne stavove, održali i njegovali prirodnu znatiželju i motivaciju, razvijali pozitivnu sliku o sebi, uspješno upravljali svojim emocijama i ponašanjem i naučili se nositi sa svojim slabostima i nadvladati ih. U našem društvu i odgojno-obrazovnom sustavu postoji određena skrb i popraćena je zakonskim aktima, ali u praksi nije sustavna, odvija se samo u nekim odgojno-obrazovnim ustanovama, neujednačene je razine i često ne odgovara stvarnim potrebama darovitih. Često su i sami roditelji zbunjeni u odgoju darovitog djeteta te ih je potrebno uputiti na koji način će sudjelovati u poticanju i razvijanju potencijala svog djeteta. Postoje situacije koje nadilaze profesionalne vještine i sposobnosti nastavnika i stručnih suradnika. Cilj ove konferencije je potaknuti suradnju kojom trebamo stvoriti poticajnu sredinu u kojoj će se darovita djeca moći, ne samo obrazovati, već i razvijati u cjelovite ličnosti. Zaključeno je kako je potrebno osigurati kontinuum odgojno-obrazovne i psihološko-pedagoške podrške praćenja i vrednovanja, osigurati edukaciju i trajnu podršku odgojno-obrazovnim radnicima te osvijestiti javnost za specifične potrebe darovitih učenika.

Osvrnulo se i na mađarski primjer sustavne brige o darovitoj djeci. Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj József Zoltán Magyar podsjetio je kako je provedba 20-godišnjega programa potpore darovitoj djeci i učenicima u Mađarskoj počela 2008. kada je, objasnio je, porezni sustav omogućio mađarskim građanima da jedan posto svojih prihoda imaju pravo donirati za ono što smatraju da treba poduprijeti. Najviše ih je svoj novac doniralo u fond za darovitu djecu u kojemu je 2009. bilo milijun i pol kuna, a danas je u tome fondu četiri puta više novca. U zemlji s oko deset milijuna stanovnika i gotovo pet milijuna zaposlenih, tako je, rekao je mađarski veleposlanik, 'svaki 10. Mađar 'otac' ili 'majka' jednom darovitom djetetu'.

Konferencija je održana u organizaciji udruge "Dar" koja na poseban način skrbi u darovitoj djeci i učenicima u Hrvatskoj. Tu skrb, rekao je predsjednik udruge Dubravko Čop, potvrđuje i priređivanje četvrtoga "DARovitoga tjedna" u sklopu kojega je organizirana i ova konferencija održana u zgradi Ine u Novom Zagrebu.

22.03.2019. | 08:35 | objavio: tajništvo

II. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O DAROVITIM UČENICIMA

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

gimnazija-dubrovnik@du.t-com.hr

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda