RENESANSNO NASLJEDJE DUBROVNIK I FIRENZE

Svi smo se našli u nedjelju, 7. svibnja oko 21 sat na parkiralištu Bolnice da dočekamo naše prijatelje iz Italije koji su već kasnili koji sat pa su stigli sretni ali umorni.


Svi smo se našli u nedjelju, 7. svibnja oko 21 sat na parkiralištu Bolnice da dočekamo naše prijatelje iz Italije koji su već kasnili koji sat pa su stigli sretni ali umorni.

. Zato je većina otišla direktno doma na večeru, tuširanje i odmor od dugog puta. Slijedeće jutro program je započeo oko 8 u našoj školi gdje smo odgledali prezentaciju i rado se prisjetili našeg lijepog putovanja u Firenzu. Zatim smo bili raspoređeni na satove da bi se nakon odmora našli i skupa posjetili Restauratorski zavod i ljetnikovac na Kantafigu. Iako je vodstvo bilo na talijanskom svi smo mogli vidjeti kako se nečemu starom i oštećenom može opet vratiti stari sjaj. Slobodno vrijeme tog dana smo proveli opušteno u Uvali Lapad šetajući i ispijajući kave, a navečer smo nakon večere otišli na plažu. Utorak ujutro nakon odmora ukrcali smo se na Skalu i stigli na Lokrum u pratnji prof. Jurišić. Vidjeli smo benediktinski samostan,muzej Game of Thrones gdje smo se naravno i slikali te čuli nešto o Lokrumskoj legendi i Rikardu Lavljeg Srca. Hrabri Talijani su se i okupali untaoč lošem vremenu, a mi smo ostali hranili paunove i lovili zečeve te prošetali do tvrđave na vrhu otoka dok nije došlo vrijeme za povratak i kraj programa. Večer smo proveli u Starom Gradu, većinom na Porporeli te se vratili doma oko ponoći poprilično iscrpljeni. U srijedu ujutro po programu smo išli u obilazak Grada; franjevačkog i dominikanskog samostana, vidjeli prvu dubrovačku ljekarnu te Prirodoslovni muzej. Lijepo smo se proveli usprkos upornoj kiši diveći se ljepoti našeg Dubrovnika ispunjenog šarenim kišobranima. Jednom od učenika iz Firenze bio je rođendan, pa smo organizirali proslavu u restoranu Pivnica na Babinom kuku gdje su naši prijatelji po prvi put probali ćevapčiće. Pjevali smo talijanske rođendanske pjesme i uživali u hrani, a nakon toga se spustili na Copacabanu gdje smo nastavili slaviti do kasno u noć. Svakim sljedećim jutrom bilo je sve teže probuditi se ujutro pa smo se u četvrtak, posljednji dan, jedva izvukli iz kreveta te stigli u školu gdje smo kao i inače bili na prva tri školska sata. Nakon toga smo posjetili staru Ljevaonicu metala i unutrašnjost kule Gornji ugao gdje nam je stručni vodič ispričao o srednjovjekovnoj obrani grada i procesu pravljenja topova i zvona. Nakon toga smo trebali ići na Srđ, ali nažalost, žičara je zbog vjetra bila zatvorena pa smo umjesto toga otišli na zidine. Napravili smo cijeli krug usput govoreći o nastanku grada i njegovim znamenitostima koje su se s te visine savršeno vidjele. Završetak organiziranog programa bio je u pizzeriji Tabasco gdje su Talijani jeli našu "prosječno dobru" pizzu koja "nije ni blizu njihovoj". Iako smo bili siti i umorni, nismo htjeli potratiti posljednji dan našeg druženja pa smo otišli na plažu Banje i sunčali se dok nismo izgorjeli a onda se razišli doma na večeru. Večer smo opet proveli na plaži te u parku, na Solitudu uz glazbu,piće i ples. Sve što je lijepo kratko traje, pa je tako došao i dan rastanka. Suzama i zagrljajima ispratili smo naše prijatelje ispred Bolnice oko 8 sati, mašući im i nadajući se da ćemo se uskoro opet vidjeti!

U sklopu interdisciplinarne studije "Renesansno naslijeđe Dubrovnika i Firence" koju Gimnazija Dubrovnik provodi već četiri godine u suradnji s klasičnom gimnazijom Galileo Galieli iz Firence, učenici ove talijanske gimnazije borave u sedmodnevnom uzvratnom posjetu Dubrovniku.

U bogatom programu ostvarenom uz suradnju svih gradskih i županijskih tijela te nastavnika Gimnazije Dubrovnik, učenicima je omogućen ugodan boravak u našem gradu i Gimnaziji Dubrovnik. Uz brojne radionice u našoj školi učenici sudjeluju i na nastavi iz predmeta poput starnih jezika, latinskog jezika, TZK, povijest, geografije i matematike. Posjetili su Lokrum te uz stručno vodstvo prof. Zrinke Režić na talijanskom jeziku razgledali naš prekrasni grad. Posjetili su Restauratorski zavod gdje su imali priliku okušati se u restauriranju raznih predmeta u radionicama koje su za njih tom prilikom bile organizirane. Posjetili su brojne muzeje kao Prirodoslovni muzej, Franjevački samostan Male braće, Dominikanski samostan. Za njih je organizirana i vožnja žičarom i posjet tvrđavi Imperijal na Srđu te kao završnica njihovog boravka u Dubrovniku zajednički ručak. Zahvaljujemo se još jednom svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog programa, ističe ravnateljica Gimnazije Katarina Tolja.

18.07.2017. | 15:39 | objavio: admin

Renesansno nasljeđe Dubrovnika i Firenze

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

gimnazija-dubrovnik@du.t-com.hr

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda