ODRŽANA RADIONICA FESTIVALA ZNANOSTI U GIMNAZIJI DUBROVNIK

UČENICI OSNOVNIH ŠKOLA MONTOVJERNA I MOKOŠICA UŽIVALI U RADIONICI


UČENICI OSNOVNIH ŠKOLA MONTOVJERNA I MOKOŠICA UŽIVALI U RADIONICI

Uz brojne ustanove u našem gradu kao što su Rezervat Lokrum, Sveučilište u Dubrovniku, Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Centar za mlade Dubrovnik, OŠ Montovjerna, Gradski parkovi i Gimnazija Dubrovnik sudjelovala je u organizaciji Festivala znanosti 2022. koji se održao u proteklom tjednu. Zadnjeg dana Festivala na temu ŽIVOT, u Gimnaziji Dubrovnik je održana radionica „Život na visokoj temperaturi“ koju su osmislile profesorice fizike Andrea Sebastijan i Mares Golubović i profesorice kemije i biologije Slađana Bošković-Bećir i Maja Sambrailo Ivanković.

Pričali smo o ljetu, dolasku toplijih dana te životu na visokim temperaturama. Istraživali smo gdje je ugodnije živjeti preko ljeta, u gradu ili na selu. Odgovorili smo i na pitanje ima li nečega u zraku ili je zrak ništavilo. Čak smo i izrađivali male molekule koje se nalaze oko nas.

Zabavljali smo se izrađujući modele kopna i mora te mjerili podiže li se razina mora otapanjem ledenjaka.

Nismo zaboravili popričati i o živim bićima koji se moraju prilagođavati uvjetima okoliša. Može li čovjek živjeti pod morem? Što sve treba dobiti da bi mogao živjeti s ribama i rakovima?

Pogledali smo i u unutrašnjost lista. Vidjeli smo male otvore (puči) pomoću čega biljke uzimaju plinove koji su im potrebni za život te izbacuju kisik koji nama omogućuje život. „Znoje“ li se i biljke na visokim temperaturama kroz puči?

U radionici su s velikim zanimanjem sudjelovali učenici nižih razreda osovnih škola i djeca predškolskog uzrasta.

Više u našoj galeriji i na poveznici:

https://youtu.be/d5CtZzeSVok

10.05.2022. | 09:55 | objavio: tajništvo

FESTIVAL ZNANOSTI

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda