ODRŽANA RADIONICA PODVODNE ROBOTIKE U SURADNJI SA SVEUČILIŠTEM U DUBROVNIKU, A U SKLOPU EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAĆA 2022./2023.

PODVODNA ROBOTIKA


PODVODNA ROBOTIKA

Europska noć istraživača je dugogodišnja inicijativa Europske komisije u području znanosti kojoj je naglasak na popularizaciji znanosti, osvještavanju javnosti o važnosti znanosti u društvu i za društvo te o važnosti rada znanstvenika i istraživača.

Cilj aktivnosti provedenih u ovoj radionici je osvještavanje učenika o glavnim porukama projekta. Roboti će postati sveprisutni u životima ljudi kroz desetljeća koja slijede. Napredci u području umjetne inteligencije omogućili su razvoj pametnih sustava sa sve većim stupnjem autonomije. Učenici su upoznati s principom rada i osnovnim komponentama robotičkih sustava te su dobili informacije i usmjereni su prema vještinama i znanjima potrebnim za razvoj robota. Na primjeru autonomne podmornice i podvodnog okruženja predstavljeni su neki od izazova za robote, potrebni senzori te algoritmi koji im omogućuju navigaciju i izvršavanje zadataka.

Radionicu su održali Vicko Prkačin, mag.ing. el. i Ivan Zelentrović, bacc.ing.comp. u sklopu nastave informatike koju vodi prof. Petra Skaramuca.

04.05.2023. | 10:11 | objavio: tajništvo

PODVODNA ROBOTIKA

Ul. Frana Supila 3, 20000, Dubrovnik

+385 (20) 432 569

tajnistvo@gimnazija-dubrovnik.hr

Facebook

Instagram

Developed by KlikIT | Design by Božo Prlenda